Знання факторів ризику інсульту, серед яких вживання алкоголю, – один з кроків до запобігання ймовірності виникнення цього захворювання.
Вживання алкогольних напоїв щорічно призводить до 3 мільйонів смертей у всьому світі, тобто унаслідок цього помирає одна людина кожні 10 секунд; сприяє виникненню широкого переліку неінфекційних захворювань.
Крім того, вживання алкоголю причинно пов’язують із сімома типами раку (колоректальний рак, рак печінки та стравоходу є найбільшим фактором тягаря), а також захворюваннями органів травлення, (найчастіше – цироз печінки і панкреатит), захворюваннями серця та серцево-судинними катастрофами (інфаркт, інсульт) та неврологічними й психічними розладами.
Вживання алкоголю збільшує ризик високого кров’яного тиску, ішемічних і геморагічних інсультів. Не забувайте, що алкоголь також може взаємодіяти з іншими препаратами, які ви приймаєте. За одним з досліджень, алкоголь був причиною 8% випадків всіх інсультів, що виникли внаслідок тромбу в мозку, й 16% інсультів з крововиливом.
Вживання алкоголю на регулярній основі, навіть якщо це лише один алкогольний напій на день, може підвищувати артеріальний тиск, як свідчить дослідження, опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації. За його результатами, у людей, які регулярно споживали навіть невелику кількість алкоголю, артеріальний тиск під час його вимірювання бу вищим, ніж у тих, хто взагалі його не пив. Так, у людей, які пили в середньому 12 г алкоголю на день, систолічний артеріальний тиск підвищувався на 1,25 мм рт. ст за період дослідження; у людей, які вживали в середньому 48 г алкогольних напоїв на день, артеріальний тиск підвищувався на 4,9 мм рт. ст. Науковці зазначають, що вимірювання діастолічного артеріального тиску не вважається таким сильним предиктором серцево-судинних захворювань, як систолічні вимірювання.
Дієтичні рекомендації 2020-2025 років спрямовані на відмову або зменшення вживання алкоголю, обмеживши прийом до 2 порцій або менше на день для чоловіків або до 1 порції або менше для жінок у дні, коли вживається алкоголь. Одна порція алкоголю дорівнює 10 мл чи 8 г чистого спирту.
Американська кардіологічна асоціація нагадує про вплив алкоголю на організм:
• Вживання алкоголю може підвищити ризик збільшення рівня деяких жирів у крові, відомих як тригліцериди. А високий рівень тригліцеридів пов’язаний з накопиченням жиру в стінках артерій, що, своєю чергою, збільшує ризик інсульту та інфаркту.
• Надмірне споживання алкогольних напоїв також може підвищити ризики передчасного старіння судин, особливо у чоловіків.
• Усі зайві калорії від вживання алкоголю можуть стати причиною ожиріння та розвитку цукрового діабету як головних факторів ризику інсульту.
Так, пиво або келих вина зазвичай містять близько 100-150 ккал. А у коктейлі може міститися 100-500 ккал залежно від його інгредієнтів.
Існує думка, що склянка червоного вина може бути корисною для серця. Але, як наголошують в Американській кардіологічній асоціації, жодне дослідження не довело причинно-наслідкового зв’язку між вживанням алкоголю та покращенням здоров’я серця. Науковці звертають увагу на те, що флавоноїди та інші антиоксиданти, які містяться в червоному вині, можна знайти в інших продуктах, наприклад, у чорниці та винограді.
Пам’ятайте, що навіть вживання алкоголю в умовно допустимих межах може збільшити загальний ризик смерті від різних причин. Крім того, у ВООЗ попереджають: не існує безпечної дози алкоголю.
Раніше Центр громадського здоров’я називав 5 дієвих кроків, як попрощатися з алкоголем. Серед них – перерва від його вживання, уникнення “тригерів”, звільнення житла від алкогольних напоїв, вибір здорових методів боротьби зі стресом, перехід на безалкогольні напої зі вмістом фруктів та ягід.