Який же Новий рік без смачних страв, правда? Але варто пам’ятати у період свят, що все на вашому столі має бути корисним, не нашкодити здоров’ю. Дотримуючись принципів тарілки здорового харчування, це нескладно.
Обирайте для приготування основної страви м’ясо птиці або телятину. Пам’ятайте, що біле м’ясо корисніше за червоне. Згідно з недавно опублікованим дослідженням, люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик.
Обираючи рибу, віддайте перевагу морській. Рибні страви рекомендовано їсти 2-3 рази на тиждень.
Обов’язково включіть до меню овочі та бобові. Щоденна рекомендована порція овочів та фруктів – 400-600 г. Легкі салати з капустою, огірками чи листям салату прекрасно доповнять основні страви.
На гарнір приготуйте цільнозернову кашу – гречку, нешліфований рис тощо. Якщо готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці.
Обмежуйте споживання оброблених продуктів з великим вмістом жиру, солі та цукру. Йдеться про ковбаси, копчені продукти, соуси. Все згадане стимулює переїдання, а отже, не несе користі для організму. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.
Раніше Центр громадського здоров’я поділився порадами, які допоможуть не переїдати під час свят.
ПОРАДИ, ЯК НЕ ПЕРЕЇДАТИ ПІД ЧАС СВЯТ
Розпочався період новорічних свят, а з ним — і час для застіль з великою кількістю страв та напоїв. Тож Центр громадського здоров’я пояснює, як не переїдати у цей період.
Насамперед зазначимо, що переїдання призводить до того, що ваш шлунок розширюється й починає тиснути на інші органи; органи починають працювати інтенсивніше, виділяються додаткові ферменти й гормони; метаболізм прискорюється, адже організм намагається спалити більше калорій, — ви починаєте пітніти, іноді навіть можете відчувати запаморочення.
Поради, які допоможуть не переїдати під час свят:
- Не намагайтеся не їсти цілий день перед застіллям, а потім споживати багато страв за один раз. Це дуже погана ідея. Краще харчуватися упродовж дня, а перед святковою вечерею обрати здоровий перекус, це можуть бути фрукти, йогурт абр заварені вівсяні пластівці. Також контролюйте розміри та кількість порцій.
- Наповніть святковий стіл здоровими стравами. Використовуйте в рецептах багато овочів і цільнозернових продуктів, обирайте нежирне м’ясо птиці або рибу. Салати заправляйте рослинними оліями: оливковою, соняшниковою тощо. Навіть у період новорічних свят не забувайте про тарілку здорового харчування!
- Обмежте споживання оброблених продуктів, які містять багато жиру, солі та цукру. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.
- Ваша добова доза цукру — до 10 ч. л. Краще замініть цукерки, шоколад, пиріжки, солодкі напої на фрукти та ягоди.
- Не відволікайтеся під час застіль. Багато родин люблять вмикати телевізор для фону, але це заважає сповна насолодитися їжею, відчути її смак та зрозуміти, що ви наїлися.
- Уникайте зневоднення, пийте достатньо води. Також віддайте перевагу напоям без цукру. Пам’ятайте, що алкогольні напої достатньо калорійні. Й ВООЗ наголошує: безпечної дози алкоголю не існує!
- Більше рухайтеся. Сімейна прогулянка, гра в сніжки, танці, пробіжка з домашнім улюбленцем — будь-яка рухова активність, яка вам подобається, буде корисною для організму, адже допоможе позбутися зайвих калорій.